4 rodzaje dyni

Istnieje ponad 20 odmian tego warzywa, każda ma inny smak i właściwości. Poznaj 4 najpopularniejsze rodzaje dyni i zdecyduj się, która z nich może być twoja ulubioną.

Dynia piżmowa – Kształtem przypomina gruszkę, a jej powierzchnia jest bardzo gładka. Miąższ znajdujący się w tej dyni przybiera koloru jasnopomarańczowego i jest bardzo delikatny, co sprawia że łatwo się go kroi, wydłubuje i mieli. Dynia piżmowa jest najsłodsza i w smaku przypomina orzechy, do jej zalet należy mała ilość pestek. Jest ona bardzo uniwersalna w zastosowaniu, wykorzystuje się ja do zup, sosów, sałatek i wypieków. Można ją dowolnie marynować, a także jeść na surowo.

Dynia muszkatołowa – Początkowo jest ciemnozielona, jednak z czasem przybiera pomarańczowo-żółtego koloru. Posiada słodki zapach przypominający melon. Jej miąższ jest pomarańczowy i soczysty, można go nawet jeść na surowo. Ten rodzaj dyny najbardziej jest polecany do przygotowania powideł i dżemów, a także placków, zapiekanek, a przede wszystkim zup dyniowych. Jej miąższ jest tak soczysty, że nie sprawdzi się ona w przypadku ciast.

Dynia makaronowa – Posiada zielono-żółty odcień i charakterystyczny, podłużny kształt. Jej miąższ jest żółtawy i posiada niesamowitą właściwość, powiem w czasie gotowania rozpada się na cienkie nitki. Smak tej dyni jest bardzo delikatny. Dynię makaronowa można z powodzeniem zastosować, jako zamiennik samego makaronu. Nie poleca się natomiast jej stosowania w przypadku pieczenia ciast.

Dynia hokkaido – Przybiera koloru ciemno-pomarańczowego, taki sam odcień posiada jej miąższ. Jej smak jest lekko orzechowy, można ją jeść nawet ze skórką. Sama skóra jest bardzo twarda, jednak mięknie pod wpływem wysokiej temperatury. Właściwości jej miąższu sprawiają ze można ją stosować do pieczenia ciast, świetnie się sprawdza w przypadku robienia zup oraz placków, można ją dowolnie smażyć i dusić.

Tagi: