Jak zapobiec marnotrawstwu jedzenia?
Na całym świecie, każdego roku niszczy się około 1/3 jedzenia, które było zdolne do spożycia. W ten sposób marnujemy nasze pieniądze, zanieczyszczamy środowisko, oraz zwyczajnie nie szanujemy jedzenia, oraz osób którym go brakuje. Oto sposoby na rozsądne zarządzanie produktami żywieniowymi.
Kluczem do sukcesu okazuje się być odpowiednio skomponowana lista zakupów. W tym celu najlepiej jest zaplanować z góry całe menu na cały tydzień, spowoduje to nie tylko 100%-owe wykorzystanie produktów, ale również nie będziesz musiała się zastanawiać nad tym co będziesz gotować w czasie trwania tygodnia. Zyskujesz również czas, ponieważ wchodzisz do sklepu i kupujesz jedynie to co potrzebujesz. W trakcie tworzenia listy upewnij się, czy aby na pewno nie masz już zapisanych produktów gdzieś w domu.
Przechowuj produkty w odpowiedni dla nich sposób. Sama lodówka przedłuża życie produktu o kilka dni świeżości, a zamrażalnik o kilka miesięcy. Sprawdź jakie produkty można zamrażać, oraz jakie produkty powinno trzymać się w lodówce.
Pod koniec tygodnia postaraj się wykorzystać wszystko to, co zostało ci w lodówce. Istnieje przecież tyle pomysłów na „dania z resztek”. Możesz przyrządzić zapiekankę, pieczone bagietki, sałatkę. Wszystko jest zależne od twojej pomysłowości.
Jeżeli wiesz, że ty i twoja rodzina nie podołacie ilości jedzenia i na pewno się ono zepsuje, albo w zamrażalniku nie ma już miejsca na dodatkową ilość mięsa, zawsze możesz podzielić się z innymi. Rozejrzyj się dookoła, na pewno w twojej miejscowości lub nawet bloku znajduje się rodzina która nie pogardzi dodatkową ilością jedzenia.