Jakie cechy posiada wysokiej jakości wino?

winoDobrej jakości wino to towar luksusowy. Jego smak i kolor są wypadkową wielu czynników związanych z miejscem zbiorów, procesami produkcji, czy intensywnością aromatów. Kultura picia wina w Polsce rozpędza się, dlatego warto wiedzieć, jak wybrać dobre wino.

Szczep i miejsce pochodzenia wina

Wina powstają z winogron, które różnią się między sobą. Wybór najlepszego wina często zależy od upodobań, jednak pomoc Sommelierów często jest nieoceniona. Wybór dobrego wina to trudne zadanie, ponieważ na smak wina ma wpływ wiele czynników, m.in. kraj pochodzenia. Na rynku można kupić wina francuskie, hiszpańskie, gruzińskie, ale także z Ameryki Południowej czy Antypodów.

Rok wina

Mówi się, że “im wino starsze, tym lepsze”. Jest to prawda, która nie przekłada się jednak na wszystkie rodzaje win. Na rynku jest wiele win, które należy wypić w przeciągu dwóch lat od daty produkcji. Przede wszystkim są to wina białe i różowe. Ich długie leżakowanie może spowodować, że utracą swoje właściwości i walory smakowe. Lepiej kupić roczne lub dwuletnie lekkie wino niż pięcioletnie. Istnieją jednak wyjątki. Przykładowo, wina ze szczepów Riesling często są przeznaczone do dłuższego starzenia.
Zapamiętaj! Rocznik wina, który znajduje się niemal na każdej etykiecie butelki wina to zawsze rok zbioru winogron. Wiele osób uważa, że jest to data butelkowania wina. To błąd.

Korek a zakrętka

Butelki wina z zakrętką wcale nie są gorszej jakości niż wina z korkiem. Co więcej, producenci nawet najlepszych win wybierają zakrętki, ponieważ wina zamknięte za korek mogą mieć odór stęchlizny, co zdecydowanie nie sprzyja kulturze picia wina, np. w luksusowej restauracji. “Wada korkowa” to jeden z głównych powodów dla którego producenci wybierają zakrętki. W społeczeństwie nadal pokutuje jednak przeświadczenie, że wina na korek są lepszej jakości. Co prawda, wyglądają bardziej elegancko, ale to nie przesądza o tym, aby zrezygnować z wina z zakrętką.

 

Czy wiesz, że…

otwieranie wina

Skorzystaj z pomocy sommeliera i wybierz wino dopasowane do Twojego dania w Grape Restaurant – jednej z najlepszych restauracji we Wrocławiu.

Punto, czyli wklęsłe dno butelki z płaskim denkiem wcale nie oznacza, że wino jest gorszej jakości. Nie jest to prawda, ponieważ kształt butelki nie ma żadnego wpływu na smak wina. Takie przekonanie to najprawdopodobniej powielanie faktów historycznych, które obecnie nie odpowiadają na współczesne formowania szkła. Kiedyś, gdy szkło było formowane ręcznie, wgłębienie w butelce było dosyć naturalne. Kształt butelki z wgłębieniem zabezpiecza bowiem przed wyślizgnięciem się z dłoni. Obecnie taki kształt jest jednak zarezerwowany dla win musujących, które mają dosyć ciężkie butelki.

Jakie wino do jakiego dania

Wina różnią się nie tylko kolorem, ale też aromatem i konsystencją. Trzeba wiedzieć, że podawanie wina to sztuka. Najprostsza zasada, jaką należy się kierować przy zakupie, a zawsze się sprawdzi to: czerwone wino do ciężkich dań mięsnych, białe do owoców morza i ryb, a różowe sprawdzi się jako lekki dodatek do dań z białego mięsa. Wybranie odpowiedniego wina do dania zapewni, że obiad czy kolacja będzie smakowała. Dodatkowo, wybierając wino należy zawsze zastanowić na jaką okazję jest przeznaczone dane wino oraz kto będzie go kosztował.