Pieczywo z wykorzystaniem quinoa

Osoby chore na celiakię lub te prowadzące bezglutenową dietę bardzo często nie mogą znaleźć odpowiedniego zamiennika pieczywa. W sytuacji gdy chcą one zakupić bochenek chleba lub bułki nie zawierające glutenu przeważnie ich poszukiwania kończą się klęską. W wielu marketach i sklepach sieciowych co prawda można zakupić pieczywo bezglutenowe, jednak jest ono pełne spulchniaczy i konserwantów, więc jego wpływ na zdrowie na pewno nie będzie pozytywny.

Chleb z mąki quinoa – właściwości

Lepiej rozejrzeć się za bardziej naturalnymi odpowiednikami, które oprócz tego że będą bezglutenowe jednocześnie  zadbają o nasze zdrowie i poprawią kondycję naszego organizmu. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z asortymentu jakie oferują nam sklepy ekologiczne i naturalne. Bardzo często można znaleźć w nich chleby pieczone z wykorzystaniem quinoa inaczej nazywaną komosą ryżową. Quinoa od tysięcy lat była hodowana w górzystych częściach Chile, Peru i Boliwii. Dopiero w ciągu kilku ostatnich lat stała się popularna także w Europie. Zawiera ona mnóstwo mikroelementów i witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znacząco wpływają na nasze zdrowie.

Komosa ryżowa jest świetnym źródłem białka i zawiera aminokwasy, których nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie produkować, tylko muszą zostać one dostarczone z pożywieniem. Komosa ryżowa jest polecana zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej, weganom i wszystkim którzy pragną zadbać o zdrowie układu krążenia. Jest ona całkowicie bezglutenowa przez co wyprodukowane z jej użyciem produkty również nie będą zawierały tej substancji. Do produkcji takich chlebów lub bułek wykorzystywane są całe ziarna lub mąka wytworzona z tej rośliny. Niekiedy zawierają one dodatkowe składniki, które jeszcze bardziej urozmaicony smak pieczywa. Chleby z quinoa będą świetnym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu i jednocześnie będą dostarczały do organizmu wielu cennych składników odżywczych, które są niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.chleb z quinoa

Pieczywo bezglutenowe z dodatkiem komosy ryżowej

Gotowe pieczywo z komosy ryżowej można zakupić w w sklepach stacjonarnych jednak niekiedy nawet w dużych miastach może być to trudne. Czasami zdarza się że chlebek z quinoa nawet w sklepie ekologicznym zawiera wiele dodatków, które mogą być nośnikami glutenu. Aby dokonać właściwego wyboru podczas zakupu koniecznie musimy zapoznać się dokładnie z etykietą na opakowaniu i sprawdzić listę składników. Dopiero wtedy możemy mieć pewność, że dany produkt jest całkowicie bezglutenowy. Jeśli w sklepach ekologicznych znajdujących się w naszej miejscowości nie udało nam się zakupić pieczywa z quinoa, dobrym pomysłem jest zakup internetowy tego produktu.

Ekologiczne sklepy online bardzo często oferują szerszy asortyment niż sklepy stacjonarne. Będziemy mogli znaleźć chlebki i bułki wykonane z wykorzystaniem nasion quinoa i zależnie od naszych preferencji będziemy mogli zdecydować się na urozmaiconą wersję tego produktu. Różne rodzaje pieczywa bezglutenowego, w tym chleb z quinoa, pozwolą każdemu wzbogacić dietę o różnorodne składniki odżywcze.

Niekiedy jako element wzbogacający dodawane są orzechy, ziarna np. sezamu, a nawet oliwki lub suszone pomidory. Koniecznie zwróćmy uwagę na termin ważności danego produktu ponieważ dodatek różnych warzyw może znacząco skrócić termin przydatności do spożycia.

Pamiętajmy, że nawet prowadząc dietę bezglutenową nie musimy ograniczać swojego jadłospisu. Wystarczy dokładnie rozejrzeć się co oferują nam producenci naturalnych, ekologicznych sklepów i wybrać zamienniki, które będą w satysfakcjonujący sposób uzupełniały naszą dietę. Chlebki z komosy ryżowej warto wprowadzić do swojej diety nawet jeśli możemy jeść gluten. Regularne spożywanie dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników i  zapewni zdrowie oraz piękny wygląd włosów, skóry i paznokci.