Pomysły na dania z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to doskonały patent na przygotowanie czegoś pysznego i szybkiego. Można je przyrządzić na ostro, jak i na słodko i niemal każdy uwielbia jego smak. Oto kilka przepisów na pyszne dania z ciasta francuskiego.
Pizza
Surowe ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kwadraty, według uznania. Następnie ciasto należy nakłuć widelcem i posmarować wcześniej przegotowanym lub kupionym sosem do pizzy. Kolejny krok to ułożenie na pizzy ulubionych składników, według uznania – szynka, ser, pieczarki, warzywa itp. Gotową całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na około 20 min (aż do wyrośnięcia i zarumienienia się ciasta).
Ciasteczka z mięsno-serowym farszem
Ciasto dzielimy na kwadraty, na których układamy po plastrze szynki i sera. Następnie dwa rogi kwadratu sklejamy ze sobą. Tak przygotowane ciastka smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby się nie przypaliły i wkładamy do piekarnika na około 20 min (aż do wyrośnięcia i przyrumienienia się ciasta).
Ciasteczka z owocami
Podobnie jak w przepisie powyżej, wycinamy kwadraciki z ciasta, a następnie układamy na nich dowolny owoc. Może być to brzoskwinia, truskawka, banan – cokolwiek następnie zaginamy rogi i smarujemy powierzchnię żółtkiem. Na już gotowe ciasteczka nakładamy łyżeczkę serka mascarpone wymieszanego z cukrem waniliowym. Oczywiście można zdecydować się na jeszcze prostszą wersję i nie zaginać rogów, wszystko zależy od naszych chęci i czasu.
Tuńczyk w cieście francuskim
Odsączyć tuńczyka z oleju i rozdrobnić na małe kawałki. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 2 min, doprawić do smaku. Ciasto francuskie dzielimy na 3 części, na blachę wykładamy dwie z nich, trzecia posłuży nam warstwę wierzchnią. Na cieście wyłożyć tuńczyka z cebula i papryka. Teraz trzecią cześć ciasta kroimy w pasy i układamy je na dwóch pozostałych częściach na kształt kraty. Gotową całość smarujemy żółtkami jaj i wstawiamy do piekarnika na około 35 min.
Camembert z pieczarkami
Pieczarki pokroić i przysmażyć na patelni, doprawić według uznania. Ciasto francuskie podzielić na 8 kawałków. Na cztery z kawałków ułożyć plasterki sera camembert, a następnie na każdym rozłożyć podsmażone pieczarki. Pozostałe kawałki ciasta pociąć na paseczki i ułożyć na całych kawałkach ozdobną kratkę. Całość posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na około 25 min.
Parówki w cieście francuskim
Parówki dzielimy na połówki, a ciasto kroimy w prostokąty. Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym (można opcjonalnie posypać startym serem), na to kładziemy parówkę i zawijamy w ciasto. Całość smarujemy żółtkiem jaja i składamy do piekarnika na około 20 min.