Bulion wegański i jego zastosowania
Bulion jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej przyrządzanych wywarów. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie bulionu – są one dowolnie modyfikowane pod względem naszych preferencji żywieniowych.
Wegański bulion – skład i zastosowanie
Wiele osób gotuje bulion jako podstawę do różnych zup, jednak jest on dodawany do potraw duszonych, gotowanych i pieczonych. Bulion najczęściej zawiera kawałki wybranego mięsa, kostkę rosołową i inne dodatki. Jednak, od pewnego czasu, dużą popularnością cieszy się tak zwany bulion wegański. Jest to alternatywa dla zwykłego rosołu. Wywar ten, co ciekawe, zawiera same zdrowe i naturalne składniki. Wiele osób, które często przyrządzają bulion wegański, stosują wolnowar, szybkowar lub garnki. Wszystkie naczynia pozwalają nam na zatrzymanie cennych składników odżywczych z warzyw.
Glutaminian jest jednym z najczęściej występujących składników chemicznych. Jest on zawarty w wyżej wspomnianej kostce rosołowej, w sosach i w różnych przyprawach. Bulion wegański jest wywarem, który nie zawiera glutaminianu. Glutaminian jest substancją uzależniającą. Co prawda, nadaje on wyrazisty smak i aromat, jednak po zrezygnowaniu z niego, możemy odczuć jego brak. Potrawy bez jego zawartości będą wydawały się jakby były mdłe, niedoprawione i po prostu słabe.
Trzeba również dodać, że bulion wegański jest wywarem nie tylko dla wegan. Każdy z nas może przyrządzić taki bulion, dodając ulubione warzywa, zioła i przyprawy, lub korzystając z gotowych produktów przygotowanych przez producentów żywności dla wegan.
Dlaczego bulion warzywny jest tak smaczny
Warzywa, zioła i przyprawy, to podstawowe składniki bulionu wegańskiego. Dodatkowo, trzeba wybrać bezglutenowy i wegański olej, by nadać smaku potrawie. Przygotowywanie wegańskiego bulionu trwa tyle samo, co ugotowanie rosołu. Nie jest to więc zbyt czasochłonna potrawa. Dodatkowo, osoby które dość często przygotowywują bulion, preferują krojenie warzyw tuż po ugotowaniu się wywaru. Dzięki temu, można dodać warzywa do pasztetów, duszonych potraw, zup typu krem i innych potraw.
Najbardziej popularne warzywa, jakie dodaje się do bulionu wegańskiego, to:
- Marchewka
- Cebula
- Pietruszka
- Seler
Często jednak stosuje się zamienniki warzyw, w przypadku gdy nie przepadamy za którymś z nich lub mamy uczulenie. W znacznej większości jednak, bulion wegański jest przyrządzany z dodatkiem wyżej wymienionych warzyw. Dość często pietruszkę zastępuje pasternak, który nadaje lepszego aromatu i smaku. Warzywa zaleca się umieszczać w garnku w całości. Dodatkowo, większość wegan nie obiera ich, a porządnie szoruje. Bulion smakuje o wiele lepiej, gdy warzywa zostaną lekko przysmażone na patelni lub w garnku bez wody.
Jeśli mówimy o przyprawach – smak wywarowi nadaje pokrojona natka pietruszki. Często także stosuje się kozieradkę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Podstawowymi przyprawami są oczywiście pieprz i sól. Olej stosowany do przygotowania bulionu może być lniany lub inny, bezglutenowy i niezawierający glutaminianu.
Jak widać, bulion wegański jest możliwy do przygotowania bez stosowania polepszającej smak i aromat kostki rosołowej. Umiejętne użycie mieszanki przypraw i przygotowanie warzyw, może pozwolić nam na przygotowanie smacznego wywaru, który może być na stałe stosowany jako pomysł na szybki obiad. Dziś, każdy z nas może przygotować ‘rosół’ wegański jako zupę lub jako dodatek do innych potraw. Dzięki naturalnym składnikom, wegański bulion może być podawany najmłodszym. Wywar ten jest często niezastąpionym naturalnym lekiem na przeziębienie. Rozgrzewający, zdrowy i smaczny wegański bulion ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.