Produkty kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest niezwykle popularna. Smaczne i proste potrawy znane z Włoch zawojowały cały świat. Obecnie trudno znaleźć osobę, która nie znałaby pizzy, lasagne, risotto czy makaronów. Wszystkie te smaczne dania zawdzięczamy Włochom. Przyjrzyjmy się więc poszczególnym produktom kuchni włoskiej, które tworzą ten niepowtarzalny smak i urozmaicą każdą potrawę.
Co decyduje o wyjątkowości kuchni włoskiej?
Dania kuchni włoskiej są niezwykle aromatyczne. Dzieje się tak za sprawą przypraw jakie są w niej używane. Oregano, bazylia, estragon, pieprz czy tymianek i rozmaryn to mocne przyprawy, których dodanie do dań sprawia że są one intensywniejsze w smaku, orzeźwiające i aromatyczne. Ciężko sobie wyobrazić sałatkę caprese, bez dodatku zielonej świeżej bazylii.
Włosi uchodzą za królów makaronów, potraw przygotowanych na bazie tego produktu jest bardzo wiele. Od spaghetti, przez tagniatelle aż po ravioli i makaron do lasagne. Tradycyjne makarony przygotowuje się z semoliny i wody. To czy w składzie są jaja zależy w dużej mierze od typu makaronu. Różne szkoły mówią o tym, że im więcej lub im mniej jaj tym lepszy makaron. Wielbiciele dań kuchni włoskiej z pewnością nie wyobrażają jej sobie bez różnorodnych makaronów, z których zdolnych kucharz nawet przy użyciu jedynie dwóch, trzech dodatków jest wstanie wyczarować smakowite danie.
Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczy. Oliwa z oliwek stanowi niezbędny dodatek do wielu dań, pomocna jest w smażeniu, pieczeniu i gotowaniu, nadaje się do marynowania potraw. Mimo wysokiej zawartości tłuszczów oliwa stanowi dobrą substancję stanowiącą o profilaktyce ochronnej przed miażdżycą, chorób serca, cukrzycy a także w nadciśnieniu. Dobre delikatesy włoskie powinny zawierać kilkanaście rodzajów oliw, z których każda nadaje się doskonale do wzbogacania smaku odmiennych potraw.
Na koniec warto wspomnieć o wyjątkowym punkcje w menu włoskim, mianowicie o słodkościach. W kuchni włoskiej istnieje wiele smacznych i popularnych na całym świecie deserów. Do tych najbardziej rozpoznawalnych należą: tiramisu, pana cotta czy zabajone. Desery włoskie należą do grupy prawdziwych bomb kalorycznych – wysoka zawartość tłuszczu w serku mascarpone sprawia, że kawowego tiramisu nie powinno się spożywać codziennie. Niestety jednak rewelacyjny smak sprawia, że trudno się od niego oderwać.
Wprowadzenie włoskich produktów do kuchni codziennej
W Polsce kuchnia włoska już zagościła na dobre. W sklepach można znaleźć wszelkie produkty potrzebne do przygotowania dania pochodzącego z Włoch. W dużych miejscowościach jest pełno pizzerii i włoskich knajpek specjalizujących się w różnego rodzaju makaronach itp. Nawet w mniejszych miasteczkach można znaleźć już restaurację oferującą włoską pizzę. Jedną z takich restauracji jest Dworek Bobrza. Można w niej znaleźć pyszne polskie tradycyjne dania, ale także pizzę na dowóz do Ćmińska, Bobrzy i Miedzianej Góry.