Charakterystyka oleju kokosowego
Olej kokosowy w ostatnim czasie cieszy się na stale rosnącym zainteresowaniem wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia oraz tych zainteresowanych kosmetycznymi właściwościami tego produktu. Olej ten otrzymywany jest poprzez wytłoczenie twardego miąższu palmy kokosowej.
W sklepach możemy spotkać jego rafinowaną jaki i nierafinowaną wersję. Charakteryzuje się on białą barwą, w niższych temperaturach zachowuje stały stan skupienia, jednak przekraczając temperaturę 20 do 28 stopni Celsjusza staje się płynny. Może być on stosowany zarówno do smażenia, do wyrobu ciast, czekolady lub jako kosmetyk. Co ciekawe, przez wiele lat był on uznawany w wielu krajach zachodnich za niezdrowy i tuczący dodatek, które lepiej unikać.
Posiadał opinię szkodliwego dla zdrowia ponieważ zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Jednak prowadzone badania w ostatnich latach udowodniły, że mimo, że olej kokosowy faktycznie jest bogatym źródłem tłuszczy nasyconych, z racji jego roślinnego pochodzenia pozytywnie wpływa na zdrowie oraz może być pomocny w leczeniu niektórych schorzeń. Jego regularne spożywanie podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, przez co zapobiega on miażdżycy i chorobom serca.
Ponadto ma on działanie bakteriobójcze i wspomaga odporność organizmu. Jego systematyczne spożywanie dostarcza energii do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Niektóre badania dowodzą, że może on skutecznie zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera oraz utracie pamięci.
Olej kokosowy nierafinowany
Na rynku można spotkać zarówno olej kokosowy rafinowany jaki nierafinowany. Ten drugi będzie korzystny dla naszego zdrowia. Jak odróżnić oba te rodzaje? W pierwszej kolejności należy przeczytać opakowanie danego produktu ponieważ informacja ta musi znajdować się na etykiecie. Rafinowany olej nie posiada zapachu ani smaku, natomiast ten nierafinowany charakteryzuje się delikatnym, przyjemnym kokosowym aromatem.
Rafinowany olej jest również bardziej przezroczysty i posiada dłuższą datę przydatności. Pamiętajmy, że zastosowanie tylko nierafinowanego oleju kokosowego będzie wpływało w pozytywnym sposób na nasze zdrowie. To właśnie on jest bogaty w składniki odżywcze, które zapewnią pozytywny wpływ na nasz organizm. Ceny oleju kokosowego mogą znacząco się różnić. Ten rafinowany będzie tańszy. Ceny nierafinowany za kilogram wahają się od 22 to 50 zł.
Jest on sprzedawany zazwyczaj w przezroczystych słoikach, dzięki którym możemy zobaczyć ich zawartość. Nie bójmy się wprowadzić olej kokosowego nierafinowany do naszej diety. Już dwie łyżeczki dziennie mogą znacząco poprawić nasze zdrowie i profilaktycznie zapobiec wielu chorobom.
Jak możemy wykorzystać olej kokosowy w kuchni?
Olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia przez co będzie idealny do smażenia. Można również smarować nim kanapki zastępując masło. Łyżeczkę tego oleju możemy dodać do szejków lub koktajli, dzięki którym będą one jeszcze bardziej sycące. Lekki kokosowy smak nierafinowanego oleju może znacząco urozmaicić nasze dania.
Z pewnością pokochają go dzieci i wszyscy miłośnicy kokosowych aromatów. Co ciekawe olej kokosowy może być stosowany również jako kosmetyk. Będzie doskonały dla suchej skóry, pozwoli zwalczyć cellulit oraz zmniejszenie widoczność rozstępów. Z powodzeniem można go stosować zamiast balsamu.
Olej kokosowy jest bardzo wszechstronnym produktem, który każdy z nas powinien posiadać w swoim domu. Zadba on zarówno o nasze zdrowie jak i wygląd. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na nasz organizm, zadbamy o nasz układ krwionośny, nerwowy i zapobiegniemy wielu chorobom na starość. Warto stosować go systematycznie, ponieważ tylko dzięki takim działaniom będziemy mogli cieszyć się widocznymi efektami.