Szkodliwość glutenu

Większość z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że codzienne zajadanie się frytkami, cheesburgerami, chipsami oraz wypijanie litrów coca-coli powoduje systematyczne skracanie naszego życia. Chcesz żyć krócej i chorować? Rób tak dalej! Ale mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że w ostatnim czasie nawet pełnoziarnisty chlebek może być dla nas niebezpieczny.

Wszystko za sprawą glutenu, białka które jest obecne w takich zbożach jak: pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, owies i kamuta. Z tych mąk produkowane są takie wyroby jak makarony, pieczywo i inne rodzaje żywności przetworzonej. Nie ma wątpliwości co do tego, ze gluten to główny składnik żywieniowy amerykanów.

Każdy z nas słyszał o Annie Lewandowskiej i jej przepisach na pierożki i ciasteczka bezglutenowe. Wiele osób uznało to za fanaberię i wyśmiało te pomysły, jednak obawiam się że Anna ma ogromną rację i pora się jej zacząć słuchać. Gluten ma bardzo zły wpływ na ludzkie zdrowie i może spowodować poważne powikłania.

gluten

Jak Gluten zagraża naszemu zdrowiu

Badania ujawnione przez „Journal of the American Medical Association” wykazują, że osoby ze zdiagnozowaną bądź utajoną celiakią (nietolerancją na gluten) maja większą tendencję do zachorowania na raka lub choroby serca.

Takie badania przeprowadzono pod koniec XX wieku i trwały one około 40 lat, przebadano około 30 tys. osób które podzielono na trzy grupy – osoby chore na celiakię, osoby cierpiące na zapalenie jelit, oraz osoby z utajoną celiakią. We wszystkich grupach wykazano zwiększone ryzyko śmierci o nawet 72 procent.

Badania te wskazują, że nie tylko osoby z zaawansowaną celiakią powinny obawiać się glutenu, ale każdy z nas. Gluten prowadzi do śmierci i lepiej, aby każdy z nas zdał sobie z tego sprawę.

Niestety 99% ludzi wrażliwych na gluten, nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i regularnie zatruwa swój organizm.  Wszystkie złe dolegliwości i objawy przypisują oni innym czynnikom.

Inne badania wskazują, że liczba osób z zaawansowaną celiakią w ostatnich 50 latach wzrosła aż o 400%. Należy to uznać za ukrytą epidemię, gdyż społeczność nie jest o niej informowana. Przyczyną jest najprawdopodobniej fakt, że większość koncernów produkuje wyroby obfite w gluten, w dzisiejszych czasach trudno znaleźć produkty które są go pozbawione. Uderzyłoby to w interesy wielkich korporacji, dlatego te dbają o zatajenie tego problemu.

celiakia

Jakie są objawy alergii na gluten?

W większości przypadków są to objawy, przez które nie potrafimy wskazać na tę konkretną chorobę, czyli – depresja, zaburzenia równowagi, ból głowy, padaczka, bladość, zmęczeni, ubytki szkliwa zębów, zaburzenia wzrostu oraz objawy skórne. Jak widać są to przypadłości, których w życiu nie powiązalibyśmy z nietolerancją na gluten. Z kolei celiakia to zaawansowana forma nietolerancji glutenu, która przejawia się następująco – przewlekła biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, chudniecie, wymioty, nadżerki i zaburzenia wątroby. Nie neguj tego problemu i upewnij się czy i twój organizm nie toleruje glutenu. Przestań się zatruwać i przejmij kontrolę nad swoim życiem.