Dobrodziejstwo pomidora

Warzywo naturalnie kojarzy się nam z południe Europy, zwłaszcza z Włochami, którzy ukochali sobie pomidory i uzależnili od nich większość swoich potraw. Okazuje się jednak, że pomidor pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował dopiero w XVI wieku wraz z Krzysztofem Kolumbem.

Zadziwiać może fakt, że początkowo pomidor był uważany za luksusowy owoc. Jego nazwa pochodzi od słowa „pomodoro”, co znaczy „złote jabłko”. Dopiero po około 50 latach oswajania się z tym specyfikiem zaczęto stosować go w kuchni, jako składnik wielu potraw. Początkowo był on bardzo drogi, sprowadzany zza oceanu, dopiero po czasie odkryto, ze z powodzeniem może być hodowany w klimacie śródziemnomorskim. W taki sposób warzywo to zostało spopularyzowane i na zawsze zadomowiło się w kuchni europejskiej. Dziś mamy do wyboru cały szereg różnych odmian, od koktajlowych, po gruszkowe, aż po malinowe.

Pomidory są smaczne i zdrowe, najlepiej jeść je na surowo zaraz po zerwaniu. Zawierają one bogactwo witaminy C, B, K, E oraz prowitaminy A, jednak najistotniejszym składnikiem pomidora okazuje się być potas, który przyczynia się do zniwelowania soli w naszym organizmie, oraz wpływa pozytywnie na stan naszego mózgu i serca.

Naukowcy udowodnili, że jedzenie pomidora spowalnia procesy starzenia się kobiet. Wszystko za sprawą barwnika nazywanego likopenem. To on odpowiada za czerwony kolor pomidora, ale okazuje się że wychwytuje on w ludzkim organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie się skóry oraz przeciwdziała szkodliwemu działaniu promieni słonecznych.

Warto wiec upewnić się, że pomidory będą gościć na naszym stole przez cały rok. Można z nich wykonać setki przeróżnych potraw, ciekawostka jest, że likopen jest lepiej przyswajalny kiedy pomidory są smażone, gotowane czy pieczone.

Tagi: