Dobrodziejstwo pomidora

Warzywo naturalnie kojarzy się nam z południe Europy, zwłaszcza z Włochami, którzy ukochali sobie pomidory i uzależnili od nich większość swoich potraw. Okazuje się jednak, że pomidor pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował dopiero w XVI wieku wraz z Krzysztofem Kolumbem.

Zadziwiać może fakt, że początkowo pomidor był uważany za luksusowy owoc. Jego nazwa pochodzi od słowa „pomodoro”, co znaczy „złote jabłko”. Dopiero po około 50 latach oswajania się z tym specyfikiem zaczęto stosować go w kuchni, jako składnik wielu potraw. Początkowo był on bardzo drogi, sprowadzany zza oceanu, dopiero po czasie odkryto, ze z powodzeniem może być hodowany w klimacie śródziemnomorskim. W taki sposób warzywo to zostało spopularyzowane i na zawsze zadomowiło się w kuchni europejskiej. Dziś mamy do wyboru cały szereg różnych odmian, od koktajlowych, po gruszkowe, aż po malinowe.

Cenne składniki w pomidorach

Pomidory są smaczne i zdrowe, najlepiej jeść je na surowo zaraz po zerwaniu. Zawierają one bogactwo witaminy C, B, K, E oraz prowitaminy A, jednak najistotniejszym składnikiem pomidora okazuje się być potas, który przyczynia się do zniwelowania soli w naszym organizmie, oraz wpływa pozytywnie na stan naszego mózgu i serca.

Naukowcy udowodnili, że jedzenie pomidora spowalnia procesy starzenia się kobiet. Wszystko za sprawą barwnika nazywanego likopenem. To on odpowiada za czerwony kolor pomidora, ale okazuje się, że wychwytuje on w ludzkim organizmie wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie się skóry oraz przeciwdziała szkodliwemu działaniu promieni słonecznych.

Warto wiec upewnić się, że pomidory będą gościć na naszym stole przez cały rok. Można z nich wykonać setki przeróżnych potraw, ciekawostka jest, że likopen jest lepiej przyswajalny, kiedy pomidory są smażone, gotowane czy pieczone.

Odpowiednie skomponowanie diety, aby dostarczyła wszystkich niezbędnych składników odżywczych może być problematyczne, dlatego warto wybrać pomoc specjalistów i skorzystać z diety pudełkowej, fit catering to również rozwiązanie dla osób zbieganych, które nie mają czasu na codzienne gotowanie.

Tagi: