Ceremonia parzenia herbaty Matcha

Ceremonię nazywa się „sztuką ceremonialnego przyrządzania herbaty”. Jest to wydarzenie uroczyste i ma podniosły, ceremonialny charakter. Do ceremonialnego picia herbaty potrzebne nam jest konkretne pomieszczenie. Ceremonia bowiem musi przebiegać zgodnie ze wszystkimi ścisłymi zasadami. Najczęściej takim miejscem jest pawilon, który znajduje się w ogrodzie. Wszystkie części stanowiące elementy dekoracji w owym pawilonie mają swoje osobne znaczenie. Ceremonia ma być chwilą, która stanowi oderwanie od świata codziennego i wszystkich obowiązków. Jej charakter powinien być nastrojowy, spokojny i godny.

Japońska herbata matcha w ceremonii

Po japońsku nazwa owej ceremonii brzmi Cha-no-you, co oznacza dosłownie „wrzątek na herbatę”. Do tej ceremonii służy japońska herbata Matcha. Jest to sproszkowany rodzaj herbaty, pochodzący z prefektury Aichi w Japonii. Tę herbatę wykonuje się z wysokiej jakości liści Gyokuro, następnie jest ona mielona na proszek. Herbatę wykonuje się  liści, które pochodzą ze starych plantacji, mających nawet i 30 lat.

Ceremonia rozpoczyna się od wejścia gości. Momentem spotkania się wszystkich jej uczestników jest wybranie gościa honorowego. Musi być to osoba szanowana i niezwykle obeznana z etykietą zwaną chakai. Jest to ważne, dlatego że gość honorowy i gospodarz są odpowiedzialni za nastrój panujący podczas ceremonii. Przed wejściem do pawilonu, w którym będzie odbywać się ceremonia, każdy jej uczestnik musi przepłukać ręce i usta źródlaną wodą. Ta czynność, wykonana z wielkim spokojem i starannością, ma za zadanie oczyścić ciało i duszę człowieka.

Ciekawą rzeczą jest wejście do pawilonu. Stanowi je nieduży otwór, przez który muszą wejść wszyscy kucając. Jest to oznaka równości wszystkich uczestników.

japońska herbata matcha Warszawa

Parzenie herbaty japońskiej

W środku pawilonu znajduje się obraz z buddyjską sentencją i wazy na kwiaty, które reprezentują ceremonię. W pokoju nie ma żadnych zbędnych przedmiotów oraz mebli. Zasada ta dotyczy tego, by nie rozpraszać gości podczas ceremonii. Ceremonia ma odbywać się zgodnie z kolejnością wszystkich zasad, aby stanowiła ona jedną, zgodną harmonię.

Dlatego też na początku gość honorowy dziękuje mu za zaproszenie. Następnie odbywają się rozmowy na temat wszystkich elementów znajdujących się w pawilonie. Później rozmowa zbiega na temat samej ceremonii. W następnej kolejności odbywa się lekki posiłek. Kolejną czynnością jest wstawienie wody na herbatę przez gospodarza. Najpierw oczyszcza się miseczki, do których następnie wsypuje się sproszkowaną herbatę i zalewa się ją wrzątkiem. W trakcie ceremonii używa się dwóch rodzajów herbaty. Pierwszym rodzajem jest herbata gęsta, która znajduje się w jednym naczyniu. Goście podają sobie naczynie i po kolei piją z niej kłaniając się sobie i mówiąc miłe rzeczy. Herbata słabsza podawana jest każdemu z osobna. Oba rodzaje herbat przygotowywane są osobno, według bardzo skomplikowanej receptury, której opanowanie zajmuje lata. Na samym końcu ceremonii gość honorowy ma za zadanie wstać i podziękować ponownie gospodarzowi za jej przygotowanie.